Zelena stranka platila kazne za aktiviste pokreta Odbranimo reke Stare planine

Članovi Zelene stranke prikupili su novac za plaćanje prekršajne kazne kojom su kažnjeni Beograđanin Aleksandar Jovanović Ćuta i Nensila Radojković iz Pirota, kako bi se izbeglo njihovo odvođenje u zatvor.

Novčani iznos na račun suda uplatio je predsednik stranke, narodni poslanik Goran Čabradi. Zelena stranka je uz saopštenje poslala i uplatnice na kojima se vidi da je plaćeno po 20.000 dinara.
Jovanović i Radojković kažnjeni su prekršajnom kaznom zbog propuštanja prijavljivanja skupa, navodi se u saopštenju stranke.

“Ceneći angažman Jovanovića i Nensile Radojković na čišćenju planina i reka Srbije, mi smo u Zelenoj stranci odlučili da sakupimo novac i platimo novčanu kaznu na koju su osuđeni zbog organizovanja ručka u prirodi, bez prethodne prijave skupa. Kao lider stranke koja se bori za očuvanje i zaštitu prirode, i zaštitu prava i dostojanstva građana, smatram nedopustivim da se ljudi kažnjavaju zbog sitne administrativne greške. Jovanović i Radojković imaju punu podršku Zelene stranke”, rekao je Čabradi.

Šta se dogodilo?

Aleksandar Jovanović-Ćuta i Nensila Radojković, pripadnici grupe “Odbranimo reke Stare planine” organizovali su u selu Rakita u Opštini Babušnica, gde je u toku izgradnja mini-hidroelektrane, uprkos protivljenju meštana, skupljanje otpada, a potom su kuvali pasulj.

Prekršajni sud u Pirotu je 18. aprila doneo presudu protiv Nensile Radojković iz Pirota i Aleksandra Jovanovića Ćute iz Beograda, zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom.
Inače, beton koji je bio u mešalici, bio je spreman za betoniranje, ali je propao zbog blokiranja saobraćaja i na kraju je bačen, a investitoru je pričinjena materijalna šteta, tvrdi Nacionalno udruženje malih hidroelektrana.

“Navodne izjave pripadnika grupe ‘Odbranimo reke Stare planine’ da će napraviti ispraćaj i otići u zatvor su samo njihova reklama kojom skreću pažnju u suprotnom pravcu i izvrću činjenice, a prava istina je da su se oni veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije. Dakle, to je jedina i prava istina o čemu postoje video zapisi na stranici ‘Odbranimo reke Stare planine’, što se može i proveriti”, izjavio je investitor mini-hidroelektrane u Rakiti Goran Belić.

U tom selu dogodio se niz incidenata, jer se meštani oštro protive izgradnji MHE. Dogodila se i eksplozija, ali još nije završena istraga.
Aleksandar Jovanović Ćuta i Nensila Radojković poznati su ekološki aktivisti, prevashodno angažovani na protestima zbog izgradnji mini-hidroelektrana širom Srbije.
Jovanović je predvodnik borbe protiv izgradnje MHE, govorio je na protestu u Pirotu, Beogradu, često je prisutan u Rakiti… svim mestima gde se grade ovakva postrojenja, koja, prema ocenama stručne javnosti, bitno narušavaju ekološki sistem.

Zelena stranka, koja ima dva poslanika, nedavno je u Skupštini Srbije, pokrenula inicijativu da se pijaća voda stavi u Ustav i na taj način zaštiti, kao i da momentalno budu obustavljeni svi radovi na izgradnji MHE, kao i da se ispita kompletna dokumentacija i način izgradnje dosadašnjih.
Ta inicijativa nije naišla na odjek među drugim poslanicima u Skupštini Srbije.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.