UHAPŠEN DEJAN LAKIĆ: Vučić i Đukanović uklanjaju nezgodne svedoke?!

Nezgodan svedok kriminala i saučesnik braće Mila i Aca Đukanovića u pranju para, biće izručen Crnoj Gori iako je i državljanin Srbije, u sklopu prethodno postignutog dogovora Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića o uklanjanju nezgodnih svedoka njihovih kriminalnih radnji * Nakon nezakonitog hapšenja Saše Mirkovića u Crnoj Gori i njegovog izručenja Srbiji na zahtev Vučićeve policije, sada Vučić obavlja svoj deo posla

Danilovgrađanin Dejan Lakić, koji je uhapšen u Beogradu po međunarodnoj poternici jer je jedan od osumnjičen u akciji „Klap“, trebalo bi da bude izručen Crnoj Gori.

Grupa, kojoj navodno i on pripada, tereti se za da je utajom poreza oštetila budžet za nekoliko miliona evra. Lakić je prethodnih dana, putem društvenih mreža, iznosio niz teških optužbi na račun brojnih zvaničnika i policijskih službenika.

Međutim, crnogorski mediji veruju da će, s obzirom na to da Lakić ima državljanstvo Srbije, procedura eventualnog izručenja biti znatno kompleksnija. Iz srpskog MUP-a  poručili su da je ta akcija dokaz dobre saradnje dveju policija.

Nakon što je juče uhapšen Dejan Lakić, koji je je u poslednje vreme objavljivao više dokaza o upletenosti članova porodice Đukanović u višemilionske pronevere, komunikacija između Srbije i Crne Gore oko njegovog izručenja već je u toku, u sklopu dogovora Vučića i Đukanovića o uklanjanju nezgodnih svedoka njihovih kriminalnih radnji.

Ministarstvo pravde je, kako piše Pobjeda, najavilo da će poslati zahtev za njegovo izručenje, a ekstradicija se očekuje u naredna dva meseca.
S obzirom na to da Lakić ima državljanstvo Srbije, procedura eventualnog izručenja će biti znatno kompleksnija. Prema Ugovoru o izručenju između Crne Gore i Republike Srbije, na osnovu Člana 7a, stav 1, naglašava da se samo u posebnim slučajevima može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

-Izručenje sopstvenih državljana u cilju krivičnog gonjenja dozvoliće se ako su ispunjeni uslovi propisani ovim ugovorom samo za krivična djela organizovanog kriminala, protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, korupcije i pranja novca, za koja je prema pravu obe države ugovornice propisana kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna odnosno mera koja podrazumeva lišenje slobode, kao i za ostala teška krivična dela, odnosno teške oblike krivičnih dela, za koja je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna, odnosno mjera koja podrazumijeva lišenje slobode, stoji u 7a, stav 1.

Shodno tome, procedura o izručenju Dejana Lakića može potrajati više meseci.

Kako saznajemo, advokatske usluge Lakiću je ponudilo više beogradskih advokata.

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.