Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio odlaganje izbora do 30. Avgusta

Razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima bio je neočekivano konstruktivan, tvrde pojedini predstavnici opozicije, dok lider Nove stranke Zoran Živković navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučio o datumu održavanja izbora, iako ne postoji ni minimum uslova za poštene izbore.

„Ne mislim da je to dobar datum, moj predlog je bio 30. Avgust, jer smatram da bi to bilo sasvim dovoljno vremena da se vidi kako će se razvijati situacija u vezi s epidemijom. Vučić je odlučio sam, a nama ostaje – meni i Novoj stranci, koji to ozbiljno shvatamo, da odlučimo šta ćemo da radimo“, napominje Živković i dodaje da je saglasan sa svima koji navode da nema ni minimum uslova za slobodne i fer izbore, ali da smatra da ipak treba pratiti šta se događa i „hvatati Vučića u lažima i krađi na izborima“.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je juče u razgovoru sa novinarima iz Srbije da bojkot izbora nije realna opcija, zbog čega EU poziva sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača. Upitan da li će EU nadgledati izborni proces, Borelj je rekao da jedino mogu da se pošaju posmatračke misije. U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Sada ne mogu da odgovorimo na to pitanje, jer zemlja u kojoj se održavaju izbori mora da pozove posmaračku misiju, predočio je on.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.