Kolumbija: Ubijeni Dejan Stanimirović (45) bio veza srpske i lokalne narko-mafije?

Čini se da bi „posao“ bio završen, jer južnoamerički narko-karteli imaju odličnu saradnju sa srpskim „kolegama“, da se u sve nije umešala korona.

Konačno je kolumbijska policija složila sve kockice i objavila rezultate istrage smrti Beograđanina Dejana Stanimirovića (45), koji je u toj južnoameričkoj zemlji glavom platio pokušaj da uspostavi poslovne veze s lokalnim narko-trafikantima. Prema prvoj verziji, on je stradao tokom pijanke jer je navodno igrao ruski rulet, ali je istina mnogo krvavija. Osim Srbina, poginuli su i jedan lokalni kriminalac i dva kolumbijska policajca. 

– Stanimirović je doputovao u Kolumbiju sa još jednom osobom koja ima srpsko državljanstvo, a koja navodno ima dobre kontakte sa proizvođačima kokaina u toj zemlji. Stanimirović je došao u posetu Hoseu Vinsentu Riveri, zvanom El Soldado (vojnik), bivšem komandantu desničarskog odreda smrti, koji se borio protiv levičarskih gerilaca, a koji se posle završetka građanskog rata okrenuo mnogo unosnijem poslu – trgovini kokainom. Čini se da bi posao bio završen, jer južnoamerički narko-karteli imaju odličnu saradnju sa srpskim kolegama, da se u sve nije umešala korona.

Kokain iz prve ruke

Naime, ubrzo pošto je Stanimirović doputovao u Kolumbiju, ta zemlja je usled pandemije zatvorila granice i on nije mogao da otputuje.

Stanimirović, koga su u Kolumbiji zvali Markos, ostao je u Riverinoj kući desetak dana kao gost. Za bivšeg paravojnog komandanta kolumbijska policija je sumnjala da ima dobre veze s jednim od najmoćnijih kolumbijskih narko-kartela, smeštenim na obali Atlantskog okeana. Inače, kuća El Soldada je u pokrajini Meta, kontinentalnom delu Kolumbije koji se naslanja na Ande, gde se kokain i proizvodi, pa se pretpostavlja da su pregovori vođeni upravo da bi balkanski narko-karteli kokain kupovali od prve ruke.

– Stanimirovića su opisali kao mirnog i tihog, koji je veći deo dana provodio u sobi. Ipak, kobne noći 31. marta priređena je pijanka u kojoj su pili lokalno žestoko piće. Ne zna se tačno ni koji je tačan uzrok svađe bio između Stanimirovića i El Soldada, sve se završilo kada je Srbin ispalio tri hica u bivšeg vojnika i ubio ga na mestu. Prilikom bekstva i sam Stanimirović je pogođen u glavu, u gornju vilicu. Policija ga je i našla krvavog, pored puta. Prevezli su ga u bolnicu, u kojoj je ubrzo preminuo. Prateći trag, veće policijske snage su došle do Riverine kuće kada je počela pucnjava, u kojoj su stradala dvojica policajaca. U kući je pronađen Riverin leš, a kasnije je uhapšen i Riverin sin, koji je pucao na policajce – kaže sagovornik beogradskih medija.

Uporište u Južnoj Americi

Osim Kolumbije, narko-karteli prisutni su u Peruu, gde robija član klana „Amerika“ Zoran Jakšić, zatim u Brazilu, gde se navodno nalazi Dejan Stojanović Keka, a gde je uhapšen Goran Nešić Ciga. Srpski kokain je zaplenjen i u Argentini, gde je bila baza Šarićevog klana, ali i u Urugvaju.

Vojnička disciplina

Zvaničnici Kolumbije tvrde da odavno postoje veze između lokalnih bandi i balkanske mafije, koja je glavni snabdevač kokainom Zapadne Evrope, ali ih ima i na tržištu Južne Afrike, pa i Australije.

– Oni se kreću tiho i neprimetno, ne dižu prašinu, vojnički su disciplinovani. Putuju bez većih suma novca, skromno obučeni, uglavnom u međunarodnim grupama da ne bi previše skretali pažnju na sebe – rekao je za kolumbijske medije Felipe Taskon, stručnjak za probleme u vezi sa trgovinom kokainom.

Ostaje pitanje za koga je Stanimirović radio. Prema nekim informacijama do kojih je došao BIRN, on je bio zadužen za transport kokaina za Zapadnu Evropu i Rusiju i bio je tražen od nekoliko evropskih zemalja. Navodno je bio povezan s jednim drugim Beograđaninom, za koga se priča da je odavno jedan od glavnih igrača u Južnoj Americi, Dejanom Stojanovićem Kekom, koji je već godinama u bekstvu, a sumnja se da ima uporište u Brazilu. Stanimirović je sahranjen na ruiniranom i zapuštenom groblju u gradu Viljavisensio.

Otrovan drogom na žurki

Stanimirović nije prvi čovek sa ovih prostora koji je stradao u Kolumbiji. Pre otprilike godinu dana, pod sumnjivim okolnostima, u jednom mondenskom letovalištu u toj zemlji umro je pod misterioznim okolnostima Vladimir Vidaković, brat ubijenog kriminalca Miloša Vidakovića. Vladimiru je, navodno, na jednoj žurki podmetnuta veća količina čistih narkotika i on je zapravo otrovan. On se dovezao do benzinske pumpe i počeo da pije gorivo da bi povratio, ali nije uspeo da se spase.

About Dejan M. Andrić 809 Articles
Pionir ekologije i onlajn novinarstva u Srbiji i regionu. Borac protiv mafije. U službi istine, naroda, prirode i pravde.

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.