Specijalni rezervat prirode „Carska bara” kod Zrenjanina zapušten je i stanje je sve gore. To tvrde zrenjaninski ekolozi i upozoravaju nadležne već dve decenije. Sve ono na šta su ukazivali i upozoravali da će se dogoditi nažalost se ostvarilo. Oni misle da je vreme da se promeni upravljač ovim banatskim retkim prirodnim biserom pa su se zbog toga obratili i nadležnom ministarstvu.

„Carska bara” je odavno proglašena prirodnim dobrom koje zahteva i posebnu zaštitu. O njoj se svojevremeno brinulo RG „Ečka” i reklo bi se da tada nije bilo većih problema. Na ovom mirnom području svoje stanište su našle retke ptice, divlje životinje sklonište, a pored niza sadržaja za turiste, postojala je i mogućnost vožnje brodicom na bešumni pogon preko akumulatora da se ne bi ugrožavala i plašila divljač. Kad je došlo do privatizacije RG „Ečka” i „Carska bara” je data na upravljanje novom privatnom vlasniku ribnjaka.

– Još od 2002. godine, prilikom izrade Lokalnog ekološkog plana Zrenjanina, predviđena je zaštita biodiverziteta. Tada su i nevladine organizacije i lokalno stanovništvo ukazivale da upravljač RG „Ečka” ovo zaštićeno područje koristi kao mesto za ispuštanje neprerađenih otpadnih voda, jer time ostvaruje uštedu u poslovanju – kaže dr Dejan Jovanov, direktor zrenjaninske ustanove „Rezervati prirode”.

Prema njegovim rečima, i 2005. godine prilikom izrade Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina, za koju su usledile međunarodne nagrade i gradu i gradonačelniku Goranu Kneževiću, naglašeno je da je neophodno izmeniti upravljača nad specijalnim rezervatom prirode „Carska bara”. Upozoreno je na pretnju da za nekoliko godina od močvarnog staništa nastane stepski ekosistem i tako dovede do trajnog nestajanja i drastičnog smanjenja populacije strogo zaštićenih vrsta ptica, po kojima je ovo područje poznato. Danas je evidentno da upravljač ne obezbeđuje normalna godišnja kolebanja vodostaja, koja su odlučujuća za opstanak ekosistema, a tako se onemogućava normalna reprodukcija riba kao baze i za opstanak ptica koje se za njih vežu u lancu ishrane, ali ne obezbeđuje i održavanje bara na stupnju na kojem ih je dobio na upravljanje. Broj čuvara prirode sveden je na minimum, shodno ekonomskoj moći upravljača.

– Upravljač je nemarnošću dozvolio zamuljivanje starog Begeja, što se odrazilo na ceo kompleks i dovelo do osiromašenja biološke, geološke i teritorijalne raznovrsnosti čime je ugrozio i turističku i edukativnu vrednost kompleksa. Naime, u najvećem delu sezone čuvena brodica koja tiho plovi starim Begejom i iz koje turisti mogu da razgledaju u miru i tišini koju ometa samo cvrkut ptica, više ne može da se kreće jer je, zbog zamuljivanja, suviše nizak gaz za plovidbu. Nestale su bare i jezera u kojima je bilo nebrojeno pataka i gusaka. To je ujedno bilo i prvo dokazano gnezdilište divlje guske (Anser anser). Svojim nečinjenjem, nepuštanjem visoke vode u kompleks za šta postoje tehnički uslovi, zamuljavanjem starog Begeja otpadnim vodama, upravljač je izazvao katastrofu u zaštićenom dobru, potpuno zarastanje u trsku i vrbovu šumu što je uzrok nestanka oko 50 vrsta za vodu vezanih ptica u poslednjih desetak godina, upozoravaju zrenjaninski ekolozi u analizi stanja u „Carskoj bari”

Danas, za razliku od 2010. godine, ovaj upravljač gotovo i da ne sprovodi nikakav čuvarski nadzor, jer je broj čuvara prirode i ribočuvara sveden na minimum, shodno ekonomskoj moći upravljača. O tome svedoči i požar iz 2018. godine, kada je specijalni rezervat prirode izgoreo, uključujući i 1. zonu zaštite i sam centralni vidikovac. Da se ne govori o delovanju lovokradica u zaštićenom sistemu.

Zbog svega toga zrenjaninska ustanova „Rezervati prirode” uputila je Ministarstvu zaštite životne sredine, to jest ministru Goranu Trivanu inicijativu za izmenu upravljača nad Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara”.