Veliki kladioničarski skandal izbio je ne samo u Bugarskoj već i u nekoliko drugih evropskih zemalja, a vezan je za nezakonito poslovanje bugarske kladionice Efbet, jedne od najvećih na Balkanu.


Jaka medijska pažnja na brojnim međunarodnim internet portalima i novinama posledica je istragom utvrđenih činjenica o upletenosti Efbeta u mnoštvo nezakonitih aktivnosti u svakoj od zemalja u kojima je firma razvila svoje poslove. Srbija je jedna od zemalja koje su Efbetu izdale licencu za poslovanje (http://www.uis.gov.rs/spisak-priredjivaca.php?&lng=cyr), premda ova firma kod nas iz neobjašnjenih razloga koristi naziv Altabet.

Afera je najdalje odmakla na Malti, gde trejdmark Efbeta zapravo pripada malteškoj firmi Brobet LTD, koja poseduje licencu za onlajn igre na sreću na ovom ostrvu.

U Bugarskoj je u protekla dva meseca pokrenuta serija istraga protiv vlasnika Stefana Najdenova i njegovih sinova Bojana i Cvetomira Najdenova. Dugo praćenje signala o nezakonitim radnjama Efbeta rezultiralo je upadom specijalnih agenata bugarske Agencije za nacionalnu bezbednost SANS u sedište ove firme u Sofiji. Mnoštvo dokumenata koji su tom prilikom zaplenjeni dokazuju opravdanost sumnji da su Najdenovi svoje platforme za onlajn i oflajn klađenje koristili za pranje novca, a porez na stečenu dobit tajili od državnih službi.

Policijska akcija u Bugarskoj pokrenula je lavinu novih otkrića vezanih za Efbet. Tako britanske onlajn novine Najdenove povezuju sa rasističkim ispadom tokom meča između Bugarske i Engleske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Istovremeno su, na Malti, Nacionalna agencija za prihode i Savet za igre na sreću pokrenuli lokalne istrage, nakon kojih je Efbetu oduzeta licenca i onemogućeno dalje poslovanje na ovom ostrvu.

Osim što su manipulisali utakmicama, pokazalo se da su Stefan Najdenov i njegovi sinovi primali i isplaćivali sportske opklade protivno Zakonu o igrama na sreću i Zakonu o gotovinskim ograničenjima. Zahvaljujući svedočenju zaposlenih u Efbet kazinima, otkrivene su raznovrsne šeme manipulacije onlajn sistemom klađenja. Utvrđeno je da su određene osobe po pravilu pobeđivale u opkladama, dobijajući time velike sume novca. To svakako nije mogla biti slučajnost, a metod koji je primenjivan vrlo je jednostavan. Efbet je prihvatao opklade za već završene mečeve, čiji su rezultati bili poznati. Naravno da su osobe koje su posedovale informacije o rezultatu uvek dobijale opkladu. Drugi često korišćen metod, prema svedočenju zaposlenih, bile su lažne opklade u koje su obično bili uključeni strani klijenti, mahom iz Engleske, Italije i Španije. To znači da je Efbet u određenim slučajevima prihvatao opklade bez ikakve novčane uplate. Uprkos tome, dobitak bi kasnije bio isplaćivan u kešu, pri čemu bi Najdenovi zadržavali značajan deo profita.

Cvetomir Najdenov ispred Palate pravde 

Nezakoniti poslovi Najdenova nisu bili vezani samo za Bugarsku, već su prema istim metodima praktikovani i u drugim zemljama. Istrage su pokrenute u Engleskoj, Španiji, Grčkoj, Rumuniji i na Malti. Brojni onlajn mediji, uključujući engleski Lider (theleader.info), italijanski UrbanPost danas i nekoliko malteških, španskih (https://columnacero.com/deportes/32078/efbet-visto-bueno-para-iniciar-sus-operaciones-en-italia/) i grčkih veb sajtova izvestili su o kršenjima zakona i razrađenim nezakonitim šemama zarade u Efbet kazinima. Budući da su svoje metode koristili sistematski i uigrano, realno je očekivati da su neke od njih primenjivali i još uvek primenjuju i u svojim poslovima u Srbiji.

U ovom trenutku Efbet širi svoje poslovanje u Evropi, sa licencama u pet zemalja do sada – Bugarskoj, Španiji, Rumuniji, Srbiji i Italiji. Najskorija, italijanska licenca za oflajn i onlajn klađenje dobijena je od AAMS-a, italijanske Nacionalne regulatorne komisije za igre na sreću. Malta je svoju licencu povukla nakon detaljnih istraga o nelegalnim aktivnostima u poslovanju Efbeta.