BIH: Uhapšene četiri osobe zbog miliona evra hakovanih s računa u Austriji i Nemačkoj

Četiri osobe koje se terete da su hakovale račune pravnih lica iz Austrije i Nemačke i milione evra s tih računa prebacivale na svoje račune u Hrvatskoj i BiH, uhapsili su danas pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu.

Osumnjičeni su organizovali grupu ljudi, većinom državljana BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Austrije i Nemačke.

Na osnovu toga su falsifikovali naloge za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Nemačkoj, te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na svoje račune kojima su raspolagali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Danas uhapšeni se terete za krivična dela udruživanja radi činjenja krivičnih dela, prevare, krivotvorenja isprava, neovlašćenog pristupa sistemu i mreži elektronske obrade podataka i za pranje novca.

Prilikom pretresa su privremeno oduzeti računari, mobilni telefoni i poslovna dokumentacija.

About Dejan M. Andrić 810 Articles
Pionir ekologije i onlajn novinarstva u Srbiji i regionu. Borac protiv mafije. U službi istine, naroda, prirode i pravde.

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.