Baskija traži članstvo u FIFA i UEFA

Fudbalski savez Baskije, španske pokrajine, poslao je zahtev Svetskoj i Evropskoj fudbalskoj federaciji, u kome traži priznanje i registraciju, kako bi reprezentacija mogla da učestvuje u međunarodnim takmičenja.

Kako je obvjavljeno na sajtu Fudbalske asocijacije Baskije, a prenosi Rojters, ovaj zahtev predstavlja većinsku želju baskijskog društva.

„Članstvo u Fifi i Uefi je legitiman cilj sa pravnog stanovišta, pošto su ove dve organizacije ranije primile u članstvo evropsku teritoriju koje nije nezavisna država“, izjavio je advokat Saveza David Salinas-Armendariz mislivši na Gibraltar, britansku prekomorsku teritoriju, koju je Uefa primila u članstvo 2013. a Fifa tri godine kasnije.

U saopštenju se ne spominje primer tzv. Kosova, koji je primljen 2016. godine, isključivo kao fudbalski savez.

Takođe, u okviru Uefe i Fife fudbalsku samostalnost imaju i Engleska, Škotska, Severna Irska i Vels, zvanično u sastavu Velike Britanije.

Baskija ima Savez od 1915. godine, igraju prijateljske utakmice, uglavnom oko Nove godine, a aktuelni selektor je Havijer Klemente.

About Dejan M. Andrić 809 Articles
Pionir ekologije i onlajn novinarstva u Srbiji i regionu. Borac protiv mafije. U službi istine, naroda, prirode i pravde.

Pokrenite komentarisanje

Ostavite komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.